ترکیبات چای
كافئين (caffeine): کافئين نوعی ماده آلکالوئيدی است که بطور طبيعی در برخی مواد غذايی از جمله دانه قهوه، چاي، دانه کاکائو و … يافت ميشود. کافئين سبب ايجاد طعم تلخی ميشود. اين ماده، محرک سيستم عصبی همراه با اثرات روان درمانی و همچنين تحريک کننده سيستم تنفسی است. کافئين ضربان قلب را بالا برده و ادرار آور است.
تيوفيلين (THEOPHYLLINE): اين ماده ساختاری همچون كافئين دارد كه هم در چای سبز و هم سياه موجود ميباشد. اثرات آن در بدن عبارت است از: شل كردن عضلات نايژه های ريه، افزايش جريان خون كليه ها، افزايش انقباض پذيری و كارايی عضلات قلب، افزايش ضربان قلب، كاهش فشار خون و اثرات ضد التهابي.
تانين (TANNIN): يك پلی فنول تلخ مزه ميباشد. كه اثر آن در بدن آرام بخشی سيستم عصبی مركزی انسان ميباشد. يك عيب تانن اين است كه از جذب مواد معدنی به ويژه آهن ممانعت ميكند.
تيانين (THEANINE): در چای چندين آمينو اسيد وجود دارد اما بيشترين ميزان اسيد آمينه چای را تيانين تشكيل ميدهد. عمده طعم چای به خاطر وجود همين ماده است.
كاتچين (CATECHIN): اين ماده بسيار مفيد بوده و برای سلامتی بسيار سودمند است. كاتچين در چای سبز و سياه وجود داشته اما ميزان آن در چای سبز بيشتر ميباشد. اثرات آن در بدن عبارتند از: ضد سرطان ميباشد، كاهش دهنده كلسترول خون، يك آنتی بيوتيك و آنتی ويروس قوي، جلوگيری از افزايش يافتن فشار خون و جلوگيری از افزايش يافتن قند خون. ويتامينهای E,C,B COMPLEX: ويتامين E يك آنتی اكسيدان قوی ميباشد كه برای بدن بسيار مفيد است. ويتامين C كاهش دهنده استرس بوده و علايم سرماخوردگی را نيز تقليل ميدهد. ويتامين B كمپلكس به متابوليسم كربوهيدراتها كمك ميكند.
فلورايد و فلووانوئيد (FLAVONOID): فلورايد در استحكام دندان و فلووانوئيد از ايجاد بوی بد دهان پيشگيری كرده و همچنين ديواره عروق خونی را تحكيم ميكند.
همچنين چای حاوی فيبر، كربوهيدرات، ليپيد و كاراتنوئيد نيز ميباشد